Etusivu

Ajankohtaista

Kylätoiminta

Kuvat, kartat

Linkit

Sähköpostit

Tapahtumat

Yhdistykset

Yrittäjät

Kirjoita vieraskirjaan

Lue vieraskirjaa

Palaute

Vanhat sivut

 

 

Vireässä Vähikkälän väljämässä viihdytään

Vähikkälän kylä Janakkalan lounaiskulmassa on muuttovoittokylä: muutaman viime vuoden aikana väkiluku on kasvanut yli 30 asukkaalla. Valtaosa kylään muuttaneista on nuoria lapsiperheitä, ja parhaillaankin rakenteilla on pari vakinaiseksi asunnoksi aiottua omakotitaloa.

Vuoden 2007 alussa vakinaisia tai ympärivuotisessa käytössä olevia asuinkiinteistöjä oli 151, ja niissä asui 384 henkilöä. Lisäksi alueella on yli 300 loma-asuntoa, joten kesäaikaan väkiluku kolminkertaistuu.

Kyläkoulun säilymisen puolesta on kampanjoitu ja talkootyötä tehty jo kolmella vuosikymmenellä: kunnan vanhin yhä alkuperäisessä kiinteistössä toimiva 140-vuotias koulu on tärkein kylän palveluista. Lukuvuonna 2018-2019 koulussa on 2 opettajaa ja 37 oppilasta.

Asiamiesposti sulki ovensa kyläkaupan lopetettua toimintansa vuonna 1998. Myymäläautokaan ei enää kulje, ja kirjastoautokin lopetti Vähikkälän iltapysäkin vuonna 2018. Tällä vuosikymmenellä on kunnan palvelujen osalta jouduttu tulemaan toimeen "Tassu"-bussin varassa.

Kauppapalvelujen osalta tilanne korjaantui osittain 6.6.2005, kun entisen kyläkaupan tiloissa avattiin Sanna Valajärven elintarvikekioski ja kesäkahvila Vähikkälän Suvipuoti, joka toimii yhä joka kesä.

75-vuotias Vähikkälän Seuratalo palvelee perinteisten iltamien ja teatteriesitysten lisäksi yhä häiden ja muiden yksityisten juhlien pitopaikkana.

Tilastokeskus kartoitti vuoden 2011 lopulla eri ammattiryhmien yleisyyttä postinumeroalueittain. Demografiaselvityksen mukaan Vähikkälän vakituisten asukkaiden ammattijakauma ei poikkea olennaisesti naapurikylien vastaavasta:

Tyypillisimmät ammatit löytyvät nimikkeellä prosessi- ja kuljetustyöntekijät 18,6% osuudella. Toiseksi eniten löytyi palvelu- ja myyntityöntekijöitä (15,5%). Kolmanneksi suurimmat ryhmät olivat maanviljelijät ja eläintenkasvattajat sekä "asiantuntijat", molemmat 14 % osuudella.

Rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöitä oli 12,4%, muita työntekijöitä 10,9% ja toimisto- sekä asiakastyöntekijöitä 3,9%. Erityisasiantuntijoiksi luokiteltuja oli 6,2%. Johtajiksi (tuotantotoiminnan ja yhteiskunnanperuspalveluiden, hotelli- ja ravintola-alan sekä vähittäiskaupan ja muiden palvelualojen) katsottiin kuuluvan 3,9% kaikista postinumeroalueella asuvista työssä käyvistä henkilöistä. (Lähde: Taloussanomat)

 
Uusi kävijälaskuri asennettu 1.5.2015:   wordpress sivut